Soba za mučenje

Izvor: Wiki-dveri

Skoči na: orijentacija, traži

Za ovogodišnji smo projekt Wiki-dveri odlučili napraviti slikovnicu na temu "Soba za mučenje" prema legendi koju nam je kazivala časna sestra Marija Tea Juratović u dvorcu Lužnica.

Sestra Marija Tea rođena je 13. travnja 1983. godine u Zagrebu krsnog imena Ana Juratović. Pripadnica je reda Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulanskog koji djeluje u Lužnici.

Legenda govori da su u baroknome dvorcu Lužnica pokraj Zaprešića živjeli baruni koji su imali neka stroga pravila. Jedno od pravila je bilo da ako se netko napije i stvara nered u selu, zatvore ga u podrumsku sobu za mučenje na četiri dana. No, ne bi ga ni tukli ni mučili. Štoviše, davali bi mu hranu i bezalkoholno piće da se otrijezni. No, pravo je mučenje zapravo predstavljala soba do - koja je bila VINSKI PODRUM.

Da bismo prikazali ovu legendu, odabrali smo formu slikovnice. Napominjemo kako smo istražujući povijest dvorca Lužnica i njegovih vladara, došli do podataka kako je u 18. st. njime vladala plemićka porodica Rauch, a kako je legenda po definiciji priča koja se temelji na stvarnim, ali i na izmišljenim događajima i osobama, u svoju smo legendu uveli lik baruna Raucha.


Slikovnicu u digitalnom obliku možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://issuu.com/wikidveri/docs/lu__nica .


Legendu možete poslušati na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/Q25blyzRsew .


Osobni alati