Razvoj osnovnog školstva u Zaprešiću u 19.st.

Izvor: Wiki-dveri

Skoči na: orijentacija, traži

Zašto baš ta tema?

Zato što su u 19. st. stvoreni temelji modernog osnovnoškolskog (pučkog) obrazovanja. Velik broj osnovnih škola na zaprešićkom području otvara se upravo tijekom 19. stoljeća.


Koji su razlozi za takvu situaciju?

Na kraju 18. i u 19. st. doneseno je nekoliko zakona koji su poboljšali uvjete za razvoj javnog školstva što je uz razvoj građanskog društva i gospodarstva pridonijelo procvatu obrazovanja.


Zakoni

Opći školski red, 1774.; Zakon o općinama, 1870.; Prvi hrvatski školski zakon (Mažuranićev zakon), 1874.; Zakon o uređenju pučke nastave i obrazovanju pučkih učitelja, 1888.


Na što su spomenuti zakoni utjecali?

Osnovna (pučka) škola koja je trajala četiri godine postala je obavezna za SVE djevojčice i dječake. Iako se radi o važnom propisu jer se njime proširila pismenost, bilo je otpora, što se vidi iz propisanih kazni, ali i iz ljetopisa stare škole u Brdovcu u kojoj je problem izostanaka s nastave bio istaknut kao važno pitanje. Plemićke obitelji, kao što su obitelj Jelačić i Vranyczany pomagale su siromašnim učenicima raznim donacijama, a zapisano je da su na kraju školske godine 1880. učenici bili pozvani na druženje u vinogradu kod župnika Pavla Belasa.

Tijekom 19. st. postupno se razvijao sustav obrazovanja učitelja, poboljšao se njihov status, osnovana su mnoga udruženja učitelja koja su im omogućavala razmjenu iskustava i dodatno obrazovanje. Sredinom stoljeća većina učitelja bili su i orguljaši u župnim crkvama, mnogi od njih su u početku radili besplatno da bi kasnije počeli dobivati i plaću. Prvi učitelji u zaprešićkim školama bili su: Stjepan Zagozda (radio je 46 godina u Brdovcu, bio je član Prve hrvatske učiteljske skupštine), Georgij Hervoj (Jakovlje), Ivan Vitković (Luka), Franjo Viher i Petar Lugarić (Pušća). Za razvoj školstva važni su i župnici i kapelani koji su u 19.stoljeću otvorili većinu škola na zaprešićkom području (Pavao Belas, Stjepan Matković, Ivan Zodić–Novak, Ferdinand Mikelin). Nakon udaje učiteljice su prestajale raditi.

U početku su se škole nalazile u zgradama koje prvotno nisu bile namijenjene za tu svrhu, primjerice župni dvor u Brdovcu ili krčma u kojoj se nalazila stara škola u Pušći. S primjenom zakona počele su se graditi školske zgrade namijenjene upravo učenicima. Nacrti su bili propisani tako da velik broj škola ima sličan raspored učionica, broj prozora itd. Primjer za to su stara škola u Brdovcu te školska zgrada u Pušći iz 1913. (sastojala se od dvije učionice i dva školska stana). Unutar škole bili su predviđeni i učiteljski stanovi jer su učitelji i učiteljice živjeli u školama. Osim toga, učionice ("školske sobe") bile su opremljene nastavnim pomagalima, a posebna pozornost pridavala se izradi klupa koje su se prilagođavale uzrastu učenika. Ispunjavale su se razne službene knjige: "častna" knjiga, spomenica, ljetopis, ispitna izvješća, imenici itd. Svi su ti zapisi danas izvori materijala za povijest školstva. Na kraju godine učenici su pristupali završnom ispitu pred školskim odborom, nadzornikom i župnikom.

Pavao Belas (1820. – 1883.) je važna osoba u povijesti školstva zaprešićkog kraja. Čim je postao župnik, sve privatne škole proglasio je javnima, utemeljio je škole u Brdovcu, Laduču i Šenkovcu. Osim toga brinuo se za unaprjeđenje gospodarstva, bio zastupnik u Hrvatskom saboru te istaknuti član hrvatskog narodnog preporoda.

19. stoljeće stvorilo je temelje za razvoj odgojnih i obrazovnih ustanova na zaprešićkom području. Danas ovdje djeluje desetak osnovnih škola, jedna srednja škola, visoko učilište, dječji vrtići, glazbene škole te razne udruge i ustanove koje brinu o cjelovitom i uspješnom razvoju zaprešićke djece.Literatura

Hrvatski školski muzej. Dostupno na http://www.hsmuzej.hr/hrv/stalnipostav.asp

Kratka povijest OŠ Pušća. Dostupno na http://os-pusca-donja.skole.hr/upload/os-pusca-donja/multistatic/28/Kratka%20povijest%20OS%20Pusca.pdf

OŠ Antuna Augustinčića : 1854.-2004. / glavna urednica Ivanka Tomić. Zaprešić : OŠ Antuna Augustinčića, 2004.

OŠ Bistra. Dostupno na http://os-bistra.skole.hr/

OŠ Luka, Luka. Dostupno na http://www.wiki-dveri.info/wiki/O%C5%A0_Luka,_Luka

OŠ Ljudevita Gaja. Dostupno na: http://os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr/skola/povijest

OŠ Pavao Belas, Brdovec. Dostupno na: http://www.wiki-dveri.info/wiki/O%C5%A0_Pavao_Belas,_Brdovec

Područna škola Laduč – O školi. Dostupno na http://www.os-ibmazuranic-prigorjebrdovecko.skole.hr/podru_na_kola_ladu_

Povijest OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici. Dostupno na http://os-akovacica-mgorica.skole.hr/skola/povijest

Povijest OŠ Ivana Perkovca. Dostupno na: http://os-iperkovca-senkovec.skole.hr/skola/povijest

Povijest OŠ Jakovlje. Dostupno na http://os-jakovlje.skole.hr/naslovnica/o_koli/pov

Povijest OŠ Kupljenovo. Dostupno na http://os-kupljenovo.skole.hr/skola/povijest

Zaprešić : [monografija] / glavna urednica Višnja Goljački. Zaprešić : Grad Zaprešić, 2015.

Osobni alati