Legenda o jakovljanskim svecima

Izvor: Wiki-dveri

Skoči na: orijentacija, traži

Ove godine mi mladi knjižničari iz OŠ Jakovlje napisali smo slikovnicu o legendama jakovljanskih svetaca - sv. Doroteji, sv. Katarini i četvrtome kralju. Nakon što smo tražili pomoć od starijih mještana, koji nažalost nisu znali ispričati nikakve legende iz Jakovlja, obratili smo se župniku iz crkve u Kraljevom Vrhu.

Župnik se vrlo rado odazvao i ugostio nas u svom župnom uredu. Nije imao ništa ni protiv što smo ga i snimili dok nam je pripovijedao. Ispričao nam je legende o sv. Doroteji i sv. Katarini koje su zaštitnice Jakovlja. Također nam je ispričao legendu o četvrtom kralju za kojeg nismo ni znale da je postojao. Saznale smo što znače simboli na grbu Jakovlja - tri krune, tri jabuke i tamburica. Tri krune označavaju sv. tri kralja, a tako se i naziva crkva u Kraljevom Vrhu; jabuke predstavljaju jabuke iz nebeskog vrta koje je donio anđeo nakon što je sv. Doroteja bila spaljena na lomači; tamburica je vezana uz Igrišće koje je dobilo ime po igri, odnosno svirci i plesu.

Svidjele su nam se legende koje nam je župnik ispričao pa smo ih iskoristili u našoj slikovnici. Nakon mjesec dana truda slikovnica je napokon izgledala po našoj volji.


Slikovnicu u digitalnom obliku možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://issuu.com/wikidveri2/docs/jakovlje.


Osobni alati