Kako su nastala imena mjesta našeg kraja

Izvor: Wiki-dveri

Skoči na: orijentacija, traži

O radu na projektu

I ove školske godine OŠ Luka sudjeluje u projektu Wiki-dveri. U početku nam se tema o pričama i legendama činila jednostavna i laka, no nije sve prošlo glatko kao što smo očekivali. Nakon mukotrpnog istraživanja i nekoliko neuspješnih potraga za kazivačem legende ili priče o našem ili iz našeg kraja napokon smo pronašli nešto što bi nam moglo biti korisno za projekt, a to je priča o nastanku imena mjesta u našem kraju. Priču smo čuli više puta, ali za projekt ju je ponovno ispričao djed jedne od nas učenica na projektu, Franjo Hlad.

Nakon što smo snimili priču uslijedio je dogovor o načinu prikazivanja iste, što također nije bilo jednostavno, ali nakon pregovaranja dogovorili smo se kako ćemo našu priču prikazivati kroz slikovnicu. U početku se to činilo najjednostavnije, ali i tu smo se podosta namučili. Osobito prilikom crtanja jer nismo svi profesionalni slikari i umjetnici. I napokon, nakon crtanja, bojanja, lijepljenja uslijedilo je ispisivanje teksta i naša slikovnica je završena, a jesmo li uspješno obavili zadatak, prosudite sami.


O legendi "Kako su nastala imena mjesta našeg kraja"

Naš kazivač Franjo Hlad ispričao nam je legendu kako su nastala imena mjesta našeg kraja. Pročitat ćete kako su nastala imena Vadina, Pluska, Krajska Ves i Merenje. Priča seže u daleku prošlost kada se prilikom jedne zabave u Vadini pojavio Slovenac zbog kojeg je nastala svađa. Želeći izbjeći svađe, Slovenac je pokušao otići, ali domaćini mu to nisu dopustili te su svojim postupcima pridonijeli donošenju imena mjesta našeg kraja.


Slikovnicu u digitalnom obliku možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://issuu.com/wikidveri2/docs/luka.


Osobni alati