Škrlak

Izvor: Wiki-dveri

Skoči na: orijentacija, traži

Ove godine imali smo zadatak u sklopu projekta Wiki-dveri VI istražiti legende i priče zaprešićkoga kraja. Naša legenda nosi naslov "Škrlak", a budući da je vrlo kratka, odlučili smo se za formu stripa.

Kako smo uopće pronašli legendu?

Posjetili smo jednog člana KUD-a Januševec, gospodina Alojza Šoštarića, koji nam je ispričao legendu o šeširu. U toj priči susrećemo dva lika: trgovca šeširima i seljaka koji je došao kupiti "škrlak". Trgovac mu je pokazao šešire, a na seljakovo pitanje: "Koja je cijena?", odgovorio je: "2 forinte". Seljaka je zanimalo ima li skupljih šešira, na što je trgovac potvrdno odgovorio i rekao da ide pogledati u skladište. Vratio se s istim šeširom od 2 forinte, no to seljak nije primijetio. Stavio ga je na glavu i ogledavao se u ogledalu te je bio vrlo zadovoljan svojim izgledom. Upitao je trgovca za cijenu šešira na što mu je on odgovorio da šešir stoji 5 forinti. Čim je seljak čuo kolika je cijena, odlučio se za kupnju. Na kraju su obojica bili zadovoljni, trgovac koji je prevario seljaka i seljak koji je bio uvjeren da na glavi nosi šešir od 5 forinti.

Na temelju ove priče/legende nacrtali smo strip. Na naslovnici stripa nacrtali smo trgovca koji izrađuje šešir. Ukupno smo nacrtali deset sličica. Neki su crtali likove, dok su drugi bojali. Koristili smo drvene bojice, pastele i flomastere.

Osobni alati