Jurjevska pjesma

Izvor: Wiki-dveri

Inačica od 08:07, 28. travnja 2018. koju je unio/unijela WikiDveriAdmin (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: orijentacija, traži

Naša tema je bila Jurjevska pjesma. Uoči Jurjeva, 23. travnja, seoske kuće marijagoričkog kraja već desetljećima ophode muškarci pjevajući Jurjevsku pjesmu. Domaćini ih počaste pićem i daruju im jaja i kobasice (simbol plodnosti). Običaj je u jednom periodu zamro, a iz zaborava su ga izvukla braća Žagmešter koja su u kasnim večernjim satima Jurjevskom pjesmom budila proljeće i nekad već pozaspale domaćine. Ovaj lijepi običaj dobio je novo ruho 2009. godine zahvaljujući ravnateljici marijagoričke škole, gospođi Antici Rajčić. Zajedno s braćom Žagmešter,gospođa Rajčić je potaknula najmlađe da nastave tradiciju. Tako svake godine dan prije Jurjeva, najmlađi, učenici prvog razreda, obilaze Mariju Goricu i okolna mjesta. Povorku predvodi dječak, Zeleni Jura. Zeleni Jura jaše konja i maše sabljom vilovitom. Pjevajući, povorka hoda odjevena u narodne nošnje, a na glavama nose vjenčiće od zelenih (najčešće) bukovih grančica. Stanu kod nekoliko kuća te otpjevaju Jurjevsku pjesmu te tako na poseban način uljepšaju taj običaj. Od ljudi na dar dobivaju slatkiše, kolače, voće.

Sam autor i podrijetlo pjesme nisu poznati. Najstariji stanovnici marijagoričkog kraja pamte kako su, još kao djeca, nastrpljivo iščekivali Jurjevo i čestitare- Šantajurščane.


„U malena srca Zeleni Jura se uvukao duboko i dobro skrio- teško da će izblijedjeti. Ostat će kao uspomena, kao sjećanje na nešto lijepo i vrijedno, nešto što treba zadržati i sačuvati, a jednog dana o tome pričati mlađima.”

„Ne zatvarajmo vrata srca svojim starim hrvatskim običajima. Sačuvajmo ih za naraštaje iza sebe jer su ih i naši stari sačuvali za nas.”

Antica Rajčić, ravnateljica OŠ Ante Kovačića


https://youtu.be/CwQ_LUCarPE

Osobni alati