Ples Tramplan

Izvor: Wiki-dveri

(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
m
Redak 1: Redak 1:
-
Ove smo godine odabrali plesove zaprešićkoga kraja i odlučile smo se za Tramplan. Članice smo Dječje folklorne skupine KUD-a Januševec koju vodi Mihaela Orsag. S našom smo voditeljicom uvježbavale Tramplan četiri tjedna. Nošnje koje smo nosile su iz zagorskog kraja, a sastoje se od haljine, pregače(naciganog fertuna), dvije podsuknje, bisera, koralja, pojasa(pasa, crveno-zlatno-zelene boje), crvene mašne oko vrata, bijelih čarapa i čizama. Imale smo niske obične pletenice i crvene mašne na krajevima kose. Otplesale smo samo jedan dio koreografije jer je Tramplan samo jedan ples u cijeloj koreografiji. Tramplan smo plesale u parovima na krugu, a kasnije na liniji. Jedna je plesačica krenula lijevom nogom unatrag a druga desnom unaprijed, u povratku na početnu poziciju jedna je plesačica krenula lijevom nogom unaprijed a druga desnom unatrag. Nakon toga smo se stale na krug i okrenule se za desnim ramenom oko svoje osi. Zatim smo u koraku stale na liniju i sve smo dva puta otplesale četiri koraka unaprijed i četiri koraka unatrag, onda smo se okrenule za desnim ramenom oko svoje osi i isto ponovile za lijevim ramenom. Prema podacima koje smo pronašli u knjizi "Kinetografija", koju je napisao slovenski koreograf Bruno Ravnikar, saznali smo da se Tramplan nazivao također polka treskavica. Ovaj ples potjče
+
Ove smo godine odabrali plesove zaprešićkoga kraja i odlučile smo se za Tramplan. Članice smo Dječje folklorne skupine KUD-a Januševec koju vodi Mihaela Orsag. S našom smo voditeljicom uvježbavale Tramplan četiri tjedna. Nošnje koje smo nosile su iz zagorskog kraja, a sastoje se od haljine, pregače(naciganog fertuna), dvije podsuknje, bisera, koralja, pojasa(pasa, crveno-zlatno-zelene boje), crvene mašne oko vrata, bijelih čarapa i čizama. Imale smo niske obične pletenice i crvene mašne na krajevima kose.  
-
iz Đakova, a zapis o tome datira iz 1865. godine. Kasnije se u zapisima ples ne nalazi pod imenom Tramplan već polka treskavica.  
+
Redak 6: Redak 5:
Datoteka:Tramplan.jpg| Isječak iz filma  
Datoteka:Tramplan.jpg| Isječak iz filma  
</gallery></center>
</gallery></center>
 +
 +
 +
Otplesale smo samo jedan dio koreografije jer je Tramplan samo jedan ples u cijeloj koreografiji. Tramplan smo plesale u parovima na krugu, a kasnije na liniji. Jedna je plesačica krenula lijevom nogom unatrag a druga desnom unaprijed, u povratku na početnu poziciju jedna je plesačica krenula lijevom nogom unaprijed a druga desnom unatrag. Nakon toga smo se stale na krug i okrenule se za desnim ramenom oko svoje osi. Zatim smo u koraku stale na liniju i sve smo dva puta otplesale četiri koraka unaprijed i četiri koraka unatrag, onda smo se okrenule za desnim ramenom oko svoje osi i isto ponovile za lijevim ramenom. Prema podacima koje smo pronašli u knjizi "Kinetografija", koju je napisao slovenski koreograf Bruno Ravnikar, saznali smo da se Tramplan nazivao također polka treskavica. Ovaj ples potjče
 +
iz Đakova, a zapis o tome datira iz 1865. godine. Kasnije se u zapisima ples ne nalazi pod imenom Tramplan već polka treskavica.
Snimka plesa nalazi se na poveznici:https://youtu.be/-eQ-hTnKp2g.
Snimka plesa nalazi se na poveznici:https://youtu.be/-eQ-hTnKp2g.

Inačica od 10:20, 12. travnja 2018.

Ove smo godine odabrali plesove zaprešićkoga kraja i odlučile smo se za Tramplan. Članice smo Dječje folklorne skupine KUD-a Januševec koju vodi Mihaela Orsag. S našom smo voditeljicom uvježbavale Tramplan četiri tjedna. Nošnje koje smo nosile su iz zagorskog kraja, a sastoje se od haljine, pregače(naciganog fertuna), dvije podsuknje, bisera, koralja, pojasa(pasa, crveno-zlatno-zelene boje), crvene mašne oko vrata, bijelih čarapa i čizama. Imale smo niske obične pletenice i crvene mašne na krajevima kose.Otplesale smo samo jedan dio koreografije jer je Tramplan samo jedan ples u cijeloj koreografiji. Tramplan smo plesale u parovima na krugu, a kasnije na liniji. Jedna je plesačica krenula lijevom nogom unatrag a druga desnom unaprijed, u povratku na početnu poziciju jedna je plesačica krenula lijevom nogom unaprijed a druga desnom unatrag. Nakon toga smo se stale na krug i okrenule se za desnim ramenom oko svoje osi. Zatim smo u koraku stale na liniju i sve smo dva puta otplesale četiri koraka unaprijed i četiri koraka unatrag, onda smo se okrenule za desnim ramenom oko svoje osi i isto ponovile za lijevim ramenom. Prema podacima koje smo pronašli u knjizi "Kinetografija", koju je napisao slovenski koreograf Bruno Ravnikar, saznali smo da se Tramplan nazivao također polka treskavica. Ovaj ples potjče iz Đakova, a zapis o tome datira iz 1865. godine. Kasnije se u zapisima ples ne nalazi pod imenom Tramplan već polka treskavica.


Snimka plesa nalazi se na poveznici:https://youtu.be/-eQ-hTnKp2g.

Osobni alati