Park u Laduču

Izvor: Wiki-dveri

Inačica od 11:05, 28. travnja 2012. koju je unio/unijela WikiDveriAdmin (Razgovor | doprinosi)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Geografski položaj

Dvorac i perivoj Laduč nalaze se u mjestu Donji Laduč, u općini Brdovec, u Zagrebačkoj županiji, na prijelazu između savske ravnice i južnih padina Marijagoričkog pobrđa. Dvorac pripada drugoj spomeničkoj kategoriji, a zaštita obuhvaća i okoliš od 9,4 hektara. Prostornim je planom Zagrebačke županije perivoj dvorca Laduč predložen za zaštitu kao posebno zaštićena prirodna vrijednost u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Danas se u dvorcu nalazi Dječji dom.


Perivoj

Današnji dvorac Laduč građen je potkraj 19. stoljeća na temelju nekadašnjih Starih dvora. Još uz Stare dvore postojao je lijepo uređen perivoj površine 4,13 hektara. Obuhvaćao je ukrasni parterni vrt ispred južnog pročelja dvorca i pejzažni perivoj sjeverno od dvorca na brežuljkastom terenu. Perivoj je bio okružen vinogradima.

Izgradnjom novog dvorca potkraj 19. stoljeća preoblikuje se i perivoj, osobito dekorativan parterni vrt. Bio je to reprentazivni vrtni prostor, geometrijskih oblika s cvjetnim nasadima i šišanim grmljem s historicističkim dekorativnim vrtnim elementima. Dvorcu se prilazilo s juga kroz reprezentativan parterni vrt. Istočni i zapadni rub vrta uobličile su gospodarske zgrade, djelomično i danas očuvane. Zapadno od ukrasnoga ulaznog vrta, koji je istaknut s centralno postavljenim portalom, nalazio se kuhinjski vrt, stazama podijeljen na osam polja. Na sjevernom kraju kuhinjskog vrta, a na granici prema pejzažnom perivoju, stajala je oranžerija (staklenik). Iza dvorca, u perivoju pejzažne koncepcije s elementima romantične vrtne arhitekture, nalazilo se jezero. Od vrtne plastike očuvane su samo dvije kamene skulpture (personifikacija godišnjih doba), svojedobno restaurirane, koje se danas nalaze u dvorištu Zavičajnoga muzeja u Brdovcu.


Literatura

  • Čorak, Ž. Zaprešić : stambeno-komunalna monografija. Zaprešić : Samoupravna interesna zajednica stanovanja i komunalnih djelatnosti, 1990.
  • Dizdar Z., Leček S. Zagrebačka županija. Zagreb : Zagrebačka županija, 2003.
  • Obad-Šćitaroci, Mladen. Dvorci i perivoji Hrvatskoga zagorja. Zagreb : Školska knjiga, 1991.
  • Szabo, A. Dvorac Laduč i baruni Vranyczany-Dobrinović. // Brdovečki zbornik 2005. / priredio Stjepan Laljak. Zaprešić : Ogranak Matice hrvatske Zaprešić, 2006. Str. 119-124.
Osobni alati