Hodočašće u Mariju Bistricu

Izvor: Wiki-dveri

Inačica od 06:55, 18. travnja 2018. koju je unio/unijela WikiDveriAdmin (Razgovor | doprinosi)
Skoči na: orijentacija, traži

Područna škola Pavla Štoosa, Dubravica (OŠ Pušća) ove se školske godina bavila istraživanjem vjerskog aspekta folklornih običaja.

Kao temu smo odabrali Hodočašće u Mariju Bistricu.

Uz svakodnevni rad i borbu za opstanak u starinskoj obitelji razvijali su se i različiti oblici duhovnog života. Svi obiteljski događaji bili su vezani za razne običaje i vjerovanja, po njima se živjelo. Važan dio duhovnog života bila su hodočašća.

Hodočašće je putovanje u vjersko svetište, redovito pješice, koje ima prednost pred putovanjem pomoću prijevoznih sredstava. Vjernik koji ide na takvo putovanje naziva se hodočasnikom (romarom). Odredišta na koja se hodočasti su obično rodna mjesta ili mjesta umiranja svetaca ili utemeljitelja religija. Vjernici mnogih velikih religija sudjeluju u hodočašćima.

Mjesta Gospinih ukazanja također su među hodočasničkim odredištima. Svetište posvećeno Blaženoj Djevici Mariji naziva se Marijansko svetište. U Hrvatskoj se posebno se ističu Marija Bistrica, Sinj i Trsat. Svetište Majke Božje Bistričke, jedno je od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.

Župa sv. Ane u Rozgi, u općini Dubravica, tradicionalno je hodočastila u svetište Majke Božje Bistričke 3. kolovoza u vrijeme proštenja Božjeg lica. Na hodočašće se išlo nekoliko dana, išlo se pješice, na biciklima ili vlakom do Zlatar Bistrice pa kočijom do Marije Bistrice. Spavalo se na slami, po sjenicima, samo bogatiji su iznajmljivali sobe.

Na dan hodočašća prvo se ujutro u svečanoj procesiji obišao Križni put (Kalvarija). Tog dana se za farnike (župljane) i romare (hodočasnike) Župe služila sveta misa na glavnom oltaru. Župljani su taj dan mogli obaviti ispovijed i pričest te svoje zagovore.

Poslijepodne bi se provodilo uz licitare, glazbu, hranu i razonodu. Odlazak na hodočašće bio je ujedno i jedini godišnji odmor, a kako je tih dana hodočastilo gotovo cijelo Zagorje, Marija Bistrica je vrvila ljudima. Djeca su se posebno veselila hodočašću jer bi dobila igračke, tamburice, ptice na štapu i medenjake.

U Sutlanskom Lukavcu kod gospođa Štefanije i Zorice Stiperski pronađeni su sačuvani stihovi hodočasničke pjesme Bistrička Majko koju je napisala Ana Štoos iz Dubravice i zajedno sa župljankama uvježbala za procesiju na hodočašću. Notni zapis je prema sačuvanoj ariji sastavio Ivan Radenović.


Bistrička Majko


Romari rozganske fare,

K Majki Božji grejo kam?

Tam na Bistru tihu goru,

Gdje Marijini je stan.


Pripjev:

Bistrička Majko,

Pozdravljamo te mi.

Obrni svoje očice

Na nas ti.


Došli smo na Bistru goru,

Tu smo našli sveti hram.

Divnu crkvu majke Božje,

To je njezin mili stan.


Romari rozganske fare,

Došli smo ti Majko mi.


Ti raširi plašt svoj sveti,

Zaogrni njim nas Ti.


Sveta Majka sa oltara

Milo nas gledi

I svojega sinka malog

Na rukah drži.


Pozdrav Majko primi onih

Koji Ti nisu mogli doć'

Ti ćeš dat' im blagoslova

Kad ćemo od Tebe poć'.


Malen darak Tebi Majčice,

Stavljamo na oltar svet.


Obećajemo Ti Majčice

Da Te više nećemo klet.


Svako srce boli ima,

Koje manje koje već'.


Utješi ga Ti Majčice,

Ono će Ti tiho reć'.


U raj k sebi zove duše,

Naših dragih pokojnih.


I oni su nekoć bili

Tvoji vjerni romari.


Domovini našoj Majko,

Na braniku stoj,

Jer od nekad ti si bila,

Kraljica Hrvata njoj.


Nek se trese Bistra gora

Kad se čuje glas,

Da rozganska fara pjeva,

Mariji u čast.


Općina Dubravica : monografija / [uredništvo Josipa Šmaguc, Vladimir Šmaguc, Andrea Štoos ; fotografije Dubravka Ćuk ... et al.], Dubravica : Općina Dubravica, 2006.

Marija Bistrica : naselje i svetište : arhitektura i urbanizam / [autori tekstova Biserka Bilušić Dumbović ... et al.] ; [urednica kataloga Vlatka Filipčić Maligec], Gornja Stubica : Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna, 2016.

Osobni alati